Какво е астигматизъм

За едно око се казваа, че е стигматично когато неговата оптическа сила на пречупване и фокусиране, е различна в различните му меридиани. По този начин окото има различни фокусни позиции в различни равнини. Например, човек с астигматизъм, който гледа главната буква Е, може да види вертикалната линия ясно, но хоризонталните линии да са замъглени.

В едно око с астигматизъм винаги има един меридиан с максимална сила на пречупване и друг меридиан с минимална сила на пречупване – те се наричат основни меридиани. Между тях силата на пречупване варира между максималните и минималните граници.

Оптичната система на астигматичното око образува комплексен образ на светлинен лъч на дадена обективна точка. Този лъч се характеризира с два малки линейни фокуса. Точно заради това, пациентите с астигматизъм се оплакват от неясно зрение при гледане надалече и наблизо. Често имат главоболие и тежест в очите поради наличното напрежение при акомодацията (фокусиране).

Лечението на астигматизма се осъществява чрез оптична корекция. Използват се цилиндрични стъкла – лещи, които пречупват като събират лъчите или съответно като ги разсейват само в една ос, а в перпендикълиарната ос не пречупват. Това разбира се е работа на лекар, който след обстоен преглед ще изпише правилната корекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *