Какво е старческо перде

Какво е старческо перде,видове катаракти, лечение на катаракта,подходящ период за лечение, избор на вътреочна леща, предоперативен преглед и следоперативно възстановяване.

Катаракта е помътняването на физиологичната леща на окото с която всеки един от нас се ражда. Катарактата е основната причина за обратима слепота в света.

Болестта се развива бавно и безболезнено.Симптоми който налагат прегледа при вашия офталмолог са намаляването на зрителната острота, чести промени на диоптрите на очилата ви,избледняване на цветовете,способност изведнъж да четете без очила като преди това са ви били необходими, възраст над 50 години.Ранното диагностициране на вътрешното перде може да осигури безопасно решение.

От основно значение е правилното диагностициране на една катаракта. Задължителните компоненти на прегледа прдоперативно са изследване на зрителната острота на двете очи, биомикроскопия, добър оглед на очното дъно и измерване на вътреочното налягане. Подробният преглед гарантира поставянето на правилна диагноза. Тогава решението ви да се подложите на такава операция ще бъде правилно и изходът ще бъде значимо подобрение на зрението.

Причини за появата може да бъдат възрастта,бъбречна недостатъчност,предишна операция на окото,стрес , диабет и други системни заболявания,приемането на лекарства и най вече кортикостероиди за голям период,тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол,външни вредни фактори като лъчения и химически вещества ,травми на очите,

Най често старческото перде се появява след 60/65 годишна възраст но може и да започне и след 45г. Редки са случаите на вродена катаракта. Това са хора родени с помътнявания на лещите и много скоро след раждането се развиват достатъчно че да пречат на нормалното зрение.

Основният критерии за оперативно лечение на катаракта е намаляването на зрителната острота. Решението за отстраняването на катарактата е индивидуално за всеки пациент и се основава на ежедневните нужди който изпитва всеки човек. Повечето офталмолози препоръчват да се предприеме лечение на вътрешно перде когато зрението се намали на 30/40 %.

Катарактите в общи линии могат да бъдат няколко вида в зависимост от зоната която първо е обхваната. Биват нуклеарни , кортикални и субкапсуларни. При първите помътнава централната част на лещата, при вторите по перифените слоеве който постепенно напредват към центъра на лещата и така обхваща цялата леща и при третите помътняването най на пред обхваща задните слоеве. Често се срещат и комбинации на помътнените слоеве което допълнително затруднява зрението.

Първата операция за катаракта по исторически данни е направена от индиеца Сусрута на 800г. Тогава катарактата е била избутвана в стъкловидното тяло <<<.

Оперативното лечение остава единственият начин за решаване на проблема и до ден днешен. Всяка година в световен мащаб се извършват хиляди операции . Съвременният начин за лечението на катаракта е факоемулсификацията и се извършва с раздробяване на лещеното ядро с помощта на ултразвуков наконечник чрез оперативен разрез от 2,0/ 2,6мм.Времетраенето на тази манипулация е около 15 минути. Операцията за катаракта е най често направената операция в света.Рутинната операция се извършва в медицински център или болница в операционна с серилни условия. Във 90% от случайте протича безкръвно и безшевно. Възстановяването е бързо но времето се удължава при много напредналите катаракти. След оперативният период протича в домашни условия като лечението се ограничава само на поставяне на капки който се изписват от вашия офталмолог при изписването. Много е важно да се отбележи че следоперативно ви предстоят поне два контролни прегледа като вторият е на около един месец след манипулацията.

Изборът на вътреочната леща която ще се имплантира по време на операцията е изключително важен защото от вида на лещата понякога зависи крайният резултат. Предоперативно трабва да се измери на вътреочната леща която ще ви се постави така че да отговаря на нуждите и на параметрите на окото ви. Лещите биват Монофокални и мултифокални. Монофокалните лещи коригират далечното зрение. Това означава че лещата ще покрие нуждите ви на далеч но не и на близо. Тогава около един месец след операцията се изписват очила за близо. Мултифокалните лещи или така наречените умни лещи коригират близкия , средния и далечния фокус. Например ще може да четете вестник , да работите на компютър и да шофирате без очила. Имплантирането на леща може да минимизира и съществуващ астигматизъм който цял живот ви замъглявал зрението. Това се случва с торичните лещи който могат да бъдат монофокални или мултифокални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *