Кератоконус

Роговицата е предната част на външната обвивка на очната ябълка. Тя е прозрачна и основната и работа е да пречупва светлината и да предпазва очното съдържимо.

Роговицата има определена големина, хоризонталния меридиан около 11.5 мм, а вертикалния 11мм. Предната й повърхност в централната й част е сферична, а по периферията е по плоска.

Кератоконуса е вид дистрофия на роговицата. При него се променя формата на раговицата като се издува напред, като конус. Това причинява астигмaтизъм, който не може да се корегира с очила.

Кератоконуса често се унаследява. Първите прояви са около пубертета като късогледство, което напредва прогресивно. Основните симптоми са рязко намаление на зрение, дразнене, сълзене.

Кератоконуса често се среща и при синдрома на Даун, на Марфан, на Аперт, на Търнер, при аниридиа, пигментна дегенерация на ретината и други.

Началното лечение може да започне с правилно изписване на оптична корекция (очила), но поради променливия тип на кератоконуса, бързо и неопределено старата корекция може да не е актуална за кратко време. Това състояние може да се коригира дълги години с твърди контактни лещи, които дори забавят развитието му. Напоследък активно в лечението на кератоконуса навлезнаха лазерните процедури, които коригират кривината на корнеата.

Още един метод за лечение е крос-линкинг процедурата. Тя цели на заздравяването на връзките между клетките на роговицата, с цел по здрава и по непроменлива тъкан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *