Офталмоскопия

Офталмоскопията е метод за изследване на очното дъно – стъкловидното тяло, ретината, зрителния нерв, макулата и кръвоносните съдове. Използва се за диагностициране на заболявания като: глаукома, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, хипертонична ретинопатия и др.

За провеждането на офталмоскопия зениците на пациента трябва да бъдат предварително разширени с помощта на капки /мидриатици/. Действието им започна да около двайстата минута и продължава няколко часа. (действието на Тропикамид продължава около 2 до 3 часа след еднократно накапване)

Офталмоскопията бива два вида: директна и индиректна.

Директната се извършва с помощта на офталмоскоп в затъмнена стая. Пациентът е в седнало положение, погледът му е фиксиран напред. Лекарят приближава офталмоскопа, който има източник на светлина и система от лещи, до изследваното око, като насочва светлината така, че да попадне върху ретината и да позволи цялостния ѝ оглед. Двете очи се изследват поотделно и последователно. Пациентът се стреми да мига колкото е възможно по-малко, да не мърда и да насочва погледа си в посоката показана му от лекаря.

Индиректната микроскопия дава възможност за по-пълен оглед на ретината. Извършва се в затъмнена стая. Необходими са източник на светлина, офталмоскопско огледалце и двойно изпъкнала лупа от +13D или + 20D. Пациентът застава с гръб към източника на светлина. Лекарят застава пред пациента, като държи лупата пред окото му. Лъчите от източника на светлина се отразяват от огледалцето и преминават през лупата в очното дъно на пациента. Индиректната офталмоскопия дава възможност да са огледа голям участък от очнато дъно. Днес се използват специални индиректни бинокуларни офталмоскопи, които имат вгарен източник на светлина и призма за наблюдение.

Индиректната офталмоскопия може да се извърши и на биомикроскоп. За целта се използват безконтактни лещи: +78D и +90D. Офталмоскопията остава златен стандарт в ретиналната диагностика.

Optikhaus разполага с последен модел биомикроскоп с LED осветление и всички възможни цветови филтри, както и широка гама от безконтактни лещи за по прецизна диагностика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *