Авторефрактометрия

Aвтоматичната рефрактометрия е бърз и лесен начин за поnучаване на обективна оценка за рефракцията на пациента.

Пациентът поставя главата си на уреда – авторефрактометър, подпирайки брадичката и челото си на съответните места, така че да бъде неподвижен и след това фиксира поглед върху целта в инструмента – балон, като мига с очи както обикновено. След това практикуващият премества уреда, докато го центрира върху окото на пациента и докато палучи фокусиран образ на окото. Когато това е изпълнено, измерването може да бъде направено автоматично или ръчно, в зависимост от избрания режим. Прави се серия от измервания и се изчислява средната стойност. Процесът се повтаря за другото око и след това резултатите могат да бъдат отпечатани.

Повечето авто-рефрактометри работят на принципа на излъчването на лъч от инфрачервена светлина. Оптоелектронен сензор улавя образа на този лъч след като той е бил отразен от ретината и е преминал двукратно през окото (при влизане и излизане). Това изображение се обработва и анализира чрез компютърен софтуер и се извлича стойността на пречупване.

Optikhaus разполага с последна генерация авторефрактометри, които интегрират и кератометрични измервания. Освен очевидното приложение на това измерване при напасването на контактни лещи, то може да се използва и за оценка дали аметропията на пациента е по-скоро аксиална или рефрактивна. Също така нашите апарати интегрират и фотозаснемане на преден очен сегмент с възможност да се извършат редица измервания (диаметър на роговица, ширината на зеницата и други), оглед на мейбоновите жлези при сухото око, корнеална карта на Зернике и ретро илуминация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *