Aмблиопия

Терминът амблиопия е известен още от най древни времена. Употребил го е Хипократ. Отначало за амблиопия се приемало всяко намаление на зрителната острота. По късно обаче при разширяване на на диагностичните възможности в офталмологията обсегът на действителна амблиопия намаля.

Амблиопия или мързеливо око е намалението на зрителната острота на едното или и на двете очи без органични изменения, с който да се обясни това намаление и след като са коригирани рефрактивните аномалии.

Видове и причини на Амблиопията.

  1. Дължаща се на рефракциони аномалии. Среща се при хора с висока анизометропия (по голяма от 2,5 диоптъра). Тогава не е възможно сливането на двата образа и резултата е подтискането на образа който идва от окото с по високата аметропия. Този вид амблиопия се среща най ного при хора с хиперметропия и астигматизъм.
  2. Дължаща се на функционална неупотреба (AMBLYOPIA EX ANOPSIA) . Развива се в първите години на детето и се дължи на невъзмозност на окото да гледа свободно и да се развива. Няколко причини на които може да се дължи този тип амблиопия са птоза на горен клепач, вродена или предобита катаракта,заболяване на роговицата,травма на окото в млада възраст.
  3. Дължаща се на страбизъм. Поради двоенното виждане и смесването на два различни образа централната нервна система се налага да отклонява едното око. При това състояние отклоненото око остава с намалено зрение повече време и развива амблиопия.
  4. Органична амблиопия . Още при ембрионалното развитие на зрителната система може да настъпят редица аномалии. Една от най важните е неправилното функциониране на макулата и развиването на амблиопия.

Лечението на амблиопията е много дълъг процес и може да се постигне резултат само ако навреме се започне лечението. За това е от изключително значение още като се забележи че детето има изкривяване на едното око или просто на вижда добре с едното или с двете очи да посетите вашия офталмолог.

В повечето случай лечението е закриването на по-добре виждащото око за определен период от време и редовни ортоптични упражнения назначени от детски офталмолог или страболог. Има и случай на възможно оперативно лечение както е при вродената катаракта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *